fredag 7 december 2012

Ris...

"Ris (Oryza sativa) är ett sädesslag i rissläktet, vars frukter, riskornen är stapelföda för hälften av jordens befolkning. Risplantan är en ettårig, 1 meter hög stråväxt med långa blad och enblommiga småax i en hängande vippa. Efter vete är ris det mest odlade sädesslaget i världen.
I stora delar av Asien förekommer ris i kosten mer eller mindre dagligen. Ris kan ge mat till fler människor per area än majs och vete, så i länder med tillräcklig vattentillgång för risodling är den en bra gröda för att ge mat åt många människor" 
Kaella: Wikipedia
Jo, sa jag befinner mig i Asien och ris forekommer dagligen i min kost. Minst tva ganger om dagen, ibland tre. Tallriksmodellen ser ut som sa att det aer minst 75% ris (bath) och resten foerdelat pa dahl och groensakscurry. Ibland serveras en lite kryddigare pickle till, gjord av tomat, lite mosad potatis och kryddor. Dahl aer en slags vattning linssoppa (oftast brun, ibland gul) som haells oever riset. Groensakscurryn varieras lite mer. Haer kommer en presentation av nagra av curryvarianterna:

Svamp- och potatiscurry. Ganska vanlig.

Blomkal-, potatis och squashcurry. Foer det mesta utan squash.
och med den brungroena dahlen. Men haer var det lite festligt...

Sag (nagot mangoldliknande)-och potatiscurry
Sen vi gjorde var svenska middag har de boerjat goera sallad
pa vitkal, morot och loek och serverar till :)
 
Nationalcurryn tydligen, nagot torkat spenatliknande,
potatis och sojaboenor

Potatis och kanske jordaertskocka eller liknande.
Ris aer ju inte bara kokt ris heller... Hittills har jag aeven provat foeljande risvarianter:

Stekt ris givetvis (ingen bild pa det). Men det serveras ibland till lunch, pa det ris som blev oever fran frukosten. Hittills har jag inte smakat nagon riktigt god variant pa detta.

Beaten rice. Platta riskorn som, om jag foerstatt det raett, aer kokade, tillplattade och torkade. Dessa aets som de aer tillsammans med banan och varm mjoelk.

Beaten rice, banan och mjoelk

Dust rice. Maste vara nagot som blir oever naer riset sallas tror jag. Detta kokas och blir att likna couscous. Kanske skulle det kunna bli gott om det serverades till nagot saftigt. Men haer serveras det foer sig sjaelv, ev nagon liten loekbit i...och socker! Detta aer torrt och inte alls gott att aeta...

Inte gott!
Puffat ris. Det bjoeds vi pa naer vi var hem till en av tjejerna i engelskagruppen. Hon gjorde nagot som heter Satpate eller nagot at det hallet. Det serverades kallt och bestod av detta puffade ris, okokta snabbnudlar brutna i bitar, kokt potatis i bitar, tomat, loek, koriander, lite olja, chili. Ganska knasig raett att aeta men riktigt gott faktiskt.

Tyvaerr hade vi naestan aetit upp det puffade riset
innan kameran kom fram.
Ja, det var vael det om ris. Foer det mesta aer det som serveras riktigt gott, saerskilt Prabin aer en bra kock. Men det kan ju inte stickas under stolen med att det blir ganska tjatigt med allt detta ris. Sa mycket ris som jag aetit under en manad haer, har jag nog inte aetit pa tio ar...och kommer nog inte att goera de kommande tio aren heller...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar